Det jødiske samfunn i Bergen, (på engelsk: The Jewish Community of Bergen), er den første organisasjonen av sitt slag i Bergens historie. Den eksisterer for å støtte den jødiske befolkningen i byen og omgivelsene som et organiserende organ for å fremme interessene til den jødiske befolkningen. Dette vil spesielt omfatte offisiell organisering av religiøse, kulturelle og språkbaserte aktiviteter. Etterhvert håper vi å etablere et senter for det jødiske samfunnet hvor høytider, læring og kulturelle arrangementer vil finne sted.
I 2021 begynte DJSB å organisere offisielle fellesskapsfeiringer som Rosh Hashana (det jødiske nyttåret), den første av sitt slag på 80 år. I 2022 har DJSB engasjert seg enda mer i samfunnet sånn som å være observatører i styret for STL (Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn) samt å være i konstant dialog med lokale skoler og religiøse- og minoritetsorganisasjoner for å bidra til å fremme toleranse og bekjempe antisemittisme. I 2023 fortsetter vi å vokse ved å tilby sabbatstjenester når ressursene tillater det.
Våre Mål
Vi planlegger å tilby språkkurs som er relevante for jødedommen (hebraisk og jiddisk), samt seminarer om jødisk historie, kultur og religion.
Kulturelle arrangementer (konserter, teater og litteratur) vil være et kjernefokus i organisasjonen, og vi planlegger å ha en forelesningsserie som vil undersøke jødiske temaer, åpent for et bredere publikum.
I fremtiden håper vi å få med en rabbiner og kantor til Bergen, samt å på sikt opprette en synagoge for å kunne holde regelmessige gudstjenester for den jødiske befolkningen i Bergen og omegn.
Jødisk Historie i Bergen
Ved å opprette denne organisasjonen knytter vi oss også til historien til det jødiske samfunnet i Bergen. Mens jøder ikke fikk bo i Norge før på midten av 1800-tallet, bodde det før andre verdenskrig om lag 2100 jøder i landet. I 1942 ble det igjen omtrent 700 jødiske innbyggere i Norge, og høsten 1942 ble de gjenværende jødiske innbyggerne arrestert og sendt til Auschwitz og andre konsentrasjons- og arbeidsleire.
For over 80 år siden var hovedgaten i Strandgaten stedet for jødiske butikker og der bodde et lite, men levende jødisk samfunn. Butikkeiere som Chaim Hirsch og Herschel Rabinowitz spilte en viktig rolle i det større bergenssamfunnet. Jødiske innbyggere i Bergen bodde hovedsakelig i bydelene Møhlenpris og Nordnes og var godt integrert i det norske samfunnet (Sebak, 2008).
Medlemmene av den jødiske minoriteten dannet aldri en offisiell organisasjon i Bergen, men feiret ofte høytider privat med familier som kom sammen, eller reiste til hovedsynagogen i Oslo for høytidene. Dette jødiske samfunnet i Bergen ble på tragisk vis utslettet under Holocaust.
I dag når man besøker Strandgaten og gatene rundt finner man skinnende snublesteiner av jødiske innbyggere drept under Holocaust. Disse steinene forteller historien om jødiske borgere i Bergen som mistet livet brått under Holocaust. Butikkeiere som Julius Eidenbom, som drev skredderforretning i Strandgaten, var en del av det større samfunnet og disse snublesteinene eksisterer i dag som monumenter over jødiske liv som ble tapt under krigen.
Hvem vi er og hvordan vi ble stiftet
I februar 2020 ble det holdt et møte for å diskutere opprettelsen av en offisiell jødisk organisasjon i Bergen, Norge. Ni av de som var tilstedet ble utpekt til å etablere et formelt jødisk fellesskap i Bergen. Stiftelsesmøtet til Det Jødiske Samfunn i Bergen (DJSB) fant sted 24. oktober 2020 og kort tid etter ble DJSB registrert i Brønnøysundregisteret som en offisiell frivillig forening.
DJSB er en organisasjon for jøder i Bergen som har mål å bevare og videreutvikle jødisk kultur, identitet, språk, religion, tradisjoner og kulturarv i Bergen.
Kontakt Oss
Interessert i å vite mer om organisasjonen vår? Vil du bli medlem?
Ikke nøl med å sende oss en e-post på post@djsb.no
Vær oppmerksom på at Bergen har dessverre ikke en synagoge.
Vil du gi oss en donasjon?
Vi har Vipps! Skann QR koden eller søk for DJSB #881084